TPNT - comunicari referitoare la curs

03.03.2009, Mini-eseurile si lucrarile de seminar se pot trimite prin email. Eseul stiintific, notat cu 40% din credite, nu. Pe acela va rog sa il aduceti in forma printata si formatata in Word 2003.

06.03.2009, Am pus parola pentru accesul la resurse. Va rog, luati legatura cu mine pe site, dati-va adresa de email si va voi trimite parola individual. Alternativ, o voi anunta la curs. Alternativ, imi puteti scrie direct pe obinfonet@gmail.com

07.03.2009, informatie despre parola: aceasta informatie va fi pe net pana marti 10 martie. parola de acces la descarcarea resurselor este *********** (a trecut ziua de marti, 10.03.2009!). Succes la invatat!

08.03.2009, Atentie, va rog: mini-eseul pentru seminar trebuia sa aiba intre 500-750 de cuvinte, iar titlul era: "Prezentati care este atitudinea fata de legamânt si tara a principalelor formatiuni politice-religioase din Iudeea primului secol d.H." Cine a tratat altceva, adica cine nu a luat in discutie atitudinea fata de tara si legamant inseamna ca nu a citit titlul cu atentie.

10.03.2009, Au aparut resursele pentru cursul 4, referitor la viata sociala in timpul NT. Titlurile le voi mai edita dar, deocamdata, descarcati-le - sau consultati-le, in forma aceasta.

21.03.2009, Pentru doritori - si la cerere, am pus in resurse la sectiunea relatii politice si simboluri nationale cateva pagini din A. Puig, Iisus. Un profil biografic (despre partide si miscari)

23.03.2009, Atentie, cititi literatura din resurse pentru cursul de maine, la cultura politica a NT: concepte

G. Getz, 3 lentile culturale..., Grouchy, Democracy; V. Robbins, culture (vezi definitii si structuri), V. Robbins, social and cultural texture (vezi categorii culturale, la final), V. Robbins, ideology; Valade, Cultura; Baecher, Religia, etc.

01.04.2009, Teme – la alegere – pentru eseul stiintific semestrial:

1. Argumentati daca perspectivele Noului Testament asupra relatiilor slujitor – stapân (sclav – patron, rob uman - Dumnezeu ca stapan) reprezinta un pas înainte fata de perspectivele Vechiului Testament.

2. Argumentati în ce masura un regim politic european poate sau nu sa faca abstractie de (alegeti a, sau b, sau c, nu toate trei):

a) idealul mesianic din NT;

b) idealul Împaratiei Cerurilor, asa cum apare in NT;

c) ideea noului „popor ales” (Biserica), asa cum apare in NT.

NOTA: Eseurile vor cuprinde 2000 de cuvinte si vor reprezenta 40% din ponderea notei finale. Termenul de predare: 12 mai 2009, orele 20.00, la sala B, Institutul de Cercetari Politice sau pe e-mail, la adresa: obinfonet@gmail.com, în format .pdf.

Prin "eseu stiintific" se intelege o lucrare originala, de sinteza, de tip referat. Ea trebuie sa aiba o structura clara (introducere, cuprins structurat si o incheiere). Eseul trebuie sa se bazeze pe 5-7 lucrari stiintifice (teologice) de referinta din lectura proprie sau din bibliografia sugerata la curs - care sa fie citate in 7-11 note de subsol. De asemeni, trebuie sa contina si un numar de trimiteri la texte semnificative din NT. Trebuie conceput ca un articol de specialitate publicabil intr-o revista de specialitate sau intr-un volum de cultura generala: el trebuie sa fie relativ usor de inteles de o persoana educata la nivel de colegiu, care nu este specialista in teologie sau in teoriile politicii, dar care este interesata de ambele subiecte. Ideile profunde si argumentele solide pe care le aduceti nu trebuie exprimate intr-un limbaj neologic, extrem de specializat, neinteligibil (termenii tehnici trebuie explicitati in paranteze sau prin reformulari in apozitie). Argumentul trebuie sa fie solid - in eventualitatea ca il va citi un specialist, iar abordarea trebuie sa fie fluenta, inteligibila - pentru un cititor care nu este specialist, dar, cum spuneam, doreste sa inteleaga subiectul tratat.

14.04.2009, Va rog sa luati la cunostinta ca a fost data astazi cea de a doua tema a lucrarilor de seminar, de 500 de cuvinte: Discutati daca termenul "imparatia cerurilor" (imparatia lui Hristos, imparatia lui mesia, imparatia lui Dumnezeu, etc.) este un concept politic sau mai degraba unul teologic . Data de predare: 27 aprilie; trimiteti-l pe obinfonet@gmail.com, in format *.pdf.

22.04.2009. Notele de curs au fost aduse (un pic!) la zi. Nu uitati ca aceasta operatiune are regim continuu, deci consultati site-ul TPNT. S-ar putea putea sa mai apara modificari, in sensul completarilor. Altfel, succes la munca si in studii! Si bineinteles, Hristos a inviat!

26.05.2009. Dragi studenti, am mai pus cateva titluri pentru ultimile cursuri. Nu uitati, va rog, ca examenul a fost fixat pentru sambata, 13 iunie, si va dura 24 de ore, de la data comunicarii subiectelor, adica de pe 13 pe 14 iunie, cand trebuie sa trimiteti eseul / eseurile pe adresa obinfonet@gmail.com. Pana atunci, succes in sesiune (sau bafta, dar nu ar fi teologically correct!)

13.06.2009, EXAMEN LA TPNT!

Tratati urmatoarele doua teme:

1. Discutati semnificatia politica a listele de reguli pentru familia extinsa (Haustafeln) din NT (Efeseni, Coloseni, 1 Timotei, Tit), la nivelul polisului greco-roman si la nivelul societatii contemporane. 750 de cuvinte. 5 puncte.

2. Comentati afirmatia "Eshatologia NT (Apocalipsa; 1-2 Tesaloniceni; Rom. 8, 11; 1 Ioan) informeaza si modeleaza idealurile si metodele politicii nationale si internationale, dar nu este singura, nici cea mai importanta sursa de concepte a politicianului modern", argumentandu-va pozitia cat mai riguros. 750 de cuvinte. 5 puncte.

Timp de lucru: 24 de ore

Precizari suplimentare:

Forma de predare a lucrarilor este in format *.pdf (Adobe) sau *.doc, *.docx (word), cu note de subsol si informatie bibliografica. Pentru a va asigura asezarea corecta in subiect, incercati sa folositi macar la definirea principalelor concepte carti teologice consacrate (cf. bibliografia cursului), altfel riscati sa creati un eseu interesant, dar nefundamentat si neriguros din punct de vedere teologic si, respectiv, politic. Aveti grija sa scrieti eseuri scurte, dar bine structurate, si sa raspundeti exact temei propuse, altminteri veti fi in situatia de a fi tratat alt subiect decat cel dat la examen.

04.09.2009, NOU: Informatii despre EXAMEN RESTANTA LA TPNT!

Veti avea pe data de 12.09.2009, examen - restante la TPNT, la orele 9.00. Examenul va consta din doua eseuri care trebuie tratate in 48 de ore. Fiecare eseu va avea 1000 de cuvinte. Unul va fi din notiuni de context, cel de al doilea din notiuni si concepte. Eseurile vor fi predate via email pana luni 14.09.2009, in format doc sau pdf.

Eseurile trebuie tratate stiintific, structurate, informate, cu note de subsol si bibliografie. Pentru a va asigura asezarea corecta in subiect, incercati sa folositi macar la definirea principalelor concepte carti teologice consacrate (cf. bibliografia cursului), altfel riscati sa creati un eseu interesant, dar nefundamentat si neriguros din punct de vedere teologic si, respectiv, politic. Aveti grija sa scrieti eseuri scurte, dar bine structurate, si sa raspundeti exact temei propuse, altminteri veti fi in situatia de a fi tratat alt subiect decat cel dat la examen.

12.09.2009, AZI: EXAMEN RESTANTA LA TPNT!

Tratati urmatoarele doua teme:

1. Discutati conotatiile atitudinii fata de sclavie in NT si influenta ei politica (cf. Filimon; 1 Corinteni 7.20-22; Galateni 3.28; Efeseni 6.5-8, Coloseni 3.11,22; 1 Timotei 6.1; Tit 2.9-10). Lungime: 1000 de cuvinte. 5 puncte.

2. Comentati afirmatia "Mesianismul crestin, de extractie Nou Testamentara, se afla la baza principalelor tipologii de lider politic, in mod deosebit la baza tipologiei dictatoriale", argumentandu-va pozitia cat mai riguros. Lungime: 1000 de cuvinte. 5 puncte.

Timp de lucru: 48 de ore

Lucrarile trebuie predate pana luni 14.09.2009, la 9.00 am. Ganditi bine fiecare subiect, raspundeti la obiect. Daca preferati un titlu personalizat pentru eseul dvs., aratati in ce fel titlul preferat raspunde intrebarii puse. Structurati bine raspunsul, cu subtitluri. Consultati literatura de specialitate (dictionare, NT, carti de doctrina politica, etc.). Folositi surse relevante si cu autoritate in domeniu. Ganditi-va ca ceea ce scrieti, ar trebui sa poata fi publicat ca un articol serios, informativ, inteligent, onest. Succes la lucru!