Informatii FTB / Universitatea Bucuresti - ITBB Seminar
Programa Introducere NT (partea 1)
- Introducere NT - partea intai
- Ce este NT?
- Cum si cand s-a scris NT?
- Interactiunea dintre NT si literatura de reactie
- Stabilirea canonului NT; transmiterea NT.
- Evangheliile NT
- Ce este o evanghelie?
- Caracteristicile fiecare evanghelii (autor, destinatar, datare, structura, teme)
- Relatia dintre scopul unei evanghelii si structura ei
- Relatia dintre scopul unei evanghelii si temele ei
- Relatiile literare, teologice si istorice dintre evanghelii (problema sinoptica, ioan si sinopticii)
- Faptele Apostolilor NT
- Structura si caracteristicile literare ale FAp
- Teologia FAp
- Luca si portretele oamenilor din sec. 1
- potretele credinciosilor din Biserica primara
- potretele prigonitorilor
- portretele romanilor
- portretele barbarilor
- portrete de multime
Tipuri de subiecte la
Introducerea NT (partea 1; sesiunea din iarna)
- Caracteristicile generale ale studiului NT:
- Enumerati intelesurile diferite ale termenului "Nou Testament" si aratati care dintre ele constituie cu precadere obiectul de studiu al Introducerii la NT.
- Descrieti principalele metode de analiza a scrierilor NT si prezentati in linii mari istoricul lor, precizand ce fel de perspectiva temporala si culturala adopta.
- Descrieti cauzele si procesul care a dus la aparitia colectiilor de scrieri ale NT si, in final, la aparitia canonului NT: este NT rezultatul entuziasmului unui cenaclu teologic crestin din Biserica primara?
- Aratati care sunt principalele nevoi ale bisericii crestine care au dus la scrierea evangheliilor (AD 40-100). Este corect sa spunem ca evangheliile servesc si astazi aceleasi scopuri? De ce?
- NT in context
- Aratati in ce privinte Isus poate fi asemanat sau nu, cu rabinii timpului sau, in particular cu Hillel si cu Samai.
- Descrieti pe scurt perioada maccabeana si aratati influenta ei asupra idealurilor mesianice ale evreilor din secolul 1 AD. Ce exemple puteti da din NT care sa reflecte ecouri ale idealurilor mesianice maccabeene?
- Discutati pe scurt perioada elenista si aratati influenta ei in viata, inchinarea si cultura, in general, a orasului evreiesc-grecesc din Palestina secolului AD 1. in ce masura Septuaginta este o expresie a acestei influente ori o reactie fata de aceasta influenta?
- Prezentati importanta Septuagintei pentru predicarea evangheliei in primul secol AD.
- Argumentati de ce este sau nu este corect sa se spuna ca Biserica si inchinarea ei sunt continuatoare fidele ale sinagogii si inchinarii ei.
- Caracteristicile mesajului si cartilor NT:
- Enuntati mai multe definitii posibile pentru termenul "evanghelie" si prezentati caracteristicile generale a uneia din cele patru evanghelii a NT (Matei, Marcu, Luca, Ioan).
- Discutati relatia evangheliilor sinoptice cu evanghelia dupa Ioan (asemanari, deosebiri, cauzele acestora).
- Definiti problema sinoptica, in formulare pozitiva si negativa, si expuneti ipotezele celor doua surse sinoptice, si respectiv a celor 4 patru surse. Evaluati daca se poate evita ori rezolva aceasta problema, si care sunt provocarile deschise de pentru cei ce studiaza Biblia.
- Aratati istoria, avantajele si limitele unei armonii a evangheliilor in secolele 1-2.
- Viata si lucrarea dlui Isus si oglindirea ei in NT:
- Caracterizati omul Ioan Botezatorul (nasterea, lucrarea sa - botez, mesaj, etc., moartea sa) prin comparatie cu viata dlui Isus (nasterea, lucrarea sa - botez, mesaj, etc., moartea sa). Discutati motivele posibile pentru care Luca prezinta un asemenea paralelism (Lc. 1-2; 3:5-6; 7:18-35).
- Prezentati motivul calatoriei spre Ierusalim in cele patru evanghelii, caracteristicile lui generale, functia lui teologica.
- Discutati asemanarile si deosebirile dintre relatarile ispitirii lui Isus din pustie (Marcu 1:12-13; Matei 4:1-11 si Luca 4:1-13), si aratati importanta acestui eveniment pentru constiinta mesianica a lui Isus.
- Discutati asemanarile si deosebirile dintre genealogiile lui Isus din Matei 1:1-17 si Luca 3:23-28, si functia lor in argumentul teologic al lui Matei si Luca despre mesianitatea dlui Isus.
- Discutati ocaziile si semnificatia mesianica a intrarilor lui Isus in Ierusalim si a curatirilor templului asa cum sunt ele prezentate in cele patru evanghelii (Ioan 2:13-25, 12:12-19; Mat. 21:1-17; Mc. 11:1-11; Lc. 19:28-48).
- Descrieti felul in care Isus si-a organizat misiunea: geografic, temporal, cu privire la discipoli (grupe, trimiteri, etc), financiar, ca metodologie de evanghelizare.
- Discutati asemanarile si deosebirile dintre relatarile ispitirii lui Isus din pustie (Marcu 1:12-13; Matei 4:1-11 si Luca 4:1-13), explicand argumentul hristologic al fiecaruia, importanta acestui eveniment pentru constiinta mesianica a lui Isus.
- Analizati semnificatia mesianica a intrarilor (vizitelor) lui Isus in Ierusalim si a curatirilor templului asa cum sunt ele prezentate in cele patru evanghelii (Ioan 2:13-25, 12:12-19; Mat. 21:1-17; Mc. 11:1-11; Lc. 19:28-48).
- Relatia intre NT si literatura de reactie
- Descrieti asemanarea si contrastul dintre Noul Testament si Talmud in relatia lor cu Vechiul Testament
- Comentati asemanarea / deosebirea dintre relatia dintre scrierile NT si comentariile patristice, pe deoparte, si relatia dintre rabinii talmudisti si VT, pe de cealalta parte.
- Se poate vorbi de o influenta sau presiune a ereziilor asupra formarii NT? Discutati.
- Care sunt criteriile canonului NT si cum sunt ele indeplinite in cazul evangheliilor si Faptelor Apostolilor?
- Temele teologice principale ale Faptele Apostolilor
- Prezentati variantele de structura narativ-teologica a cartii Fapte si criteriile acestor impartiri ale textului
- In ce masura pot fi privite Faptele Apostolilor ca fiind "Faptele lui Pavel"?
- Ale cui fapte sunt descrise in cartea Faptele Apostolilor?
- Considerati legatura dintre botez si primirea Duhului Sfant, in Faptele Apostolilor, si comentati daca Luca este descriptiv sau prescriptiv in prezentarea sa.
- Discutati metodele misionare ale bisericii primare, in cartea Faptele apostolilor.
- Discutati convertirea lui Pavel (Fapte 9, 22, 26). Ce ne spun relatarile convertirii sale despre Luca, vazut ca autor literar, ca istoric, si ca teolog?
- Prezentati calitatea tripla a lui Luca de autor literar, teolog si istoric.
- Prezentati temele generale, caracteristice, din Luca-Faptele Apostolilor.