EXAMEN LA NOUL TESTAMENT / Anul 1, FTB - Univ. Bucuresti
 

Marti. 27 iunie, 2023. ora 10.00

A. Examen, sem. 2, Literatura epistolara, Apocalipsa

Tratati urmatoarele trei subiecte, in eseuri scurte conform nr. cuvinte cerut (plus-minus 10%). Dupa 48 de ore, adica pe 29 iunie, la ora 10.00, trimiteti eseurile, in format pdf, pe adresa obinfonet@gmail.com, cu numele, anul, sectia, pe lucrare si in numele fisierului. 

1. Alegeti unul urmatoarele doua subiecte si scrieti un mini-eseu de 700 de cuvinte:

1a. Definiti genul literar al evangheliei. Aratati in ce masura evangheliile au acelasi plan de asamblu despre viata lui Isus sau sunt complementare.(2p, 700 cuvinte).

1b. Clasificati epistolele lui Pavel din Noul Testament: de ce in a treia sa calatorie misionara si dupa aceea a Pavel scris mai multe epistole decat in prima parte a activitatii lui misionare?(2p, 700 cuvinte).

2. Alegeti unul din urmatoarele doua subiecte si scrieti un mini-eseu de 800 de cuvinte:

2a. Alegeti una din cele patru evanghelii si descrieti structura ei, temele principale si situatia sociala-medicala in care Isus a vestit Imparatia lui Dumnezeu si a facut minuni.

2b. Alegeti una din urmatoarele doua seturi de scrisori: 1-2 Corinteni sau 1-2 Timotei, si identificati problemele sociale si spirituale ale bisericilor din Corint, respectiv din Efes, in secolul 1. Alegeti unul din principiile crestine folosite in raspunsul sau, de catre Pavel si comentati importanta principiului selectat de voi (3 p, 800 cuvinte).

3. Alegeti unul din urmatoarele subiecte si scrieti un eseu scurt, publicistic-universitar pe tema data, de 1000 de cuvinte:

a. Prezentati importanta simbolurilor si codurilor in scrierea si intelegerea Apocalipsei lui Ioan.(5p, 1000 cuvinte)

b. Prezentati structura (structurile) cartii Apocalipsa si comentati asupra importantei cifrelor 7, 4, 3 pentru structura cartii. (5p, 1000 cuvinte).

 

ATENTIE: nu copiati cu "copy and paste" raspunsurile, unul de la celalalt. Se poate observa, iar notele vor fi scazute la ambii studenti. Nu copiati raspunsuri de pe net (articole, eseuri), se poate observa, iar notele vor fi scazute in mod corespunzator, in mod individual. Informati-va cumsecade si in cazul in care citati pe cineva, dati sursa intre paranteze sau in note de subsol, in mod adecvat (recomandare: la eseul de 1000 de cuvinte folositi 2-3 note de subsol). Nu folositi direct raspunsuri formulate cu GPT-AI. Testati-va raspunsurile, daca vreti, prin consultarea paralela a celor date de GPT, la cererea voastra, si invatati din felul in care GPT structureaza un mini-eseu. Tineti cont ca GPT nu stie cursul de NT, nici conceptele specifice, nici teologie fina, doar date generale de pe internet, dar in schimb are multa inteligenta literara.

Fiecare ora de intarziere (se poate citi pe datele de trimitere ale emailului) se depuncteaza. Exprimati-va inteligent, bine organizat, cu titluri si subtitluri, ca si cum ati scrie un scurt articol intr-o revista religioasa de popularizare, sau in revista facultatii, citita de oameni inteligenti, mediu educati, si doritori sa afle un raspuns cumsecade la intrebarile puse sau o tratare inteligenta a titlurilor propuse.

ATENTIE! La acest examen se verifica urmatoarele aspecte ale pregatirii: a. capacitatea de intelegere a subiectului; b. capacitatea de pregatire a subiectului; c. capacitatea de sinteza a datelor si de prezentare ordonata a subiectului; d. capacitatea de integrare in timp si in conditiile de lungime ale subiectelor.

Succes!